flink aanbieding 2022
Boodschappen thuisbezorgen » Hoe duurzaam is flitsbezorging?

Hoe duurzaam is flitsbezorging?

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Bij elk product of dienst wordt nagedacht over de ecologische foodprint. Zo proberen bedrijven de CO2 uitstoot te beperken en hun logistieke proces zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten. Maar hoe zit dat bij de snelle supermarken en flitsbezorgers? Immers, ze rijden toch op fietsen? Dan moet wel goed zitten toch? Of spelen er nog andere aspecten mee die mogelijk zorgen voor een negatief effect op bijvoorbeeld het klimaat? Op deze pagina lees jij hierover alle details.

Ontwikkelingen van snelle supermarkt bezorgers

Je boodschappen laten bezorgen in 10 minuten. Dat klinkt behoorlijk milieuvervuilend, denk je niet? Aanbieders als Gorillas en Flink hebben echter in hun bedrijfsvoering heel goed nagedacht over de impact op de samenleving en het milieu. De keuze om per fiets te bezorgen is daar onderdeel van. In de toekomst komen daar mogelijk nog andere middelen bij. Denk dan een elektrische bakfiets, een e-scooter of elektrische auto. Er zijn echter voorstanders en tegenstanders van het idee dat deze manier van bezorgen goed is voor onze planeet. Hieronder hebben we kort de voordelen en nadelen opgesomd:

Waarom is flitsbezorging duurzaam?

Er zijn heel veel redenen om aan te nemen dat het proces van flitsbezorging goed is voor het milieu. Zo wordt er uitsluitend gewerkt met fietsers. Dat betekent geen CO2 uitstoot op de weg van supermarkt naar de afleverlocatie (doorgaans de meest vervuilende kilometers). Het assortiment wordt daarnaast ook veelvuldig lokaal ingekocht. Dit scheelt veel kilometers in de achterliggende logistieke chain. Ook kan het een positief effect hebben op overconsumptie. Je bestelt alleen wat je mist of op dat moment nodig hebt. Hieronder nog even een korte samenvatting waarom wij denken dat flitsbezorging duurzaam is.

  1. Bezorging met e-bikes is erg duurzaam.
  2. Eén centrale app waar besteld kan worden.
  3. Verse lokale producten zorgen voor minder snelwegkilometers.
  4. Beperkte derving & afval door alleen benodigde producten in te kopen.
  5. Geen mensen op de weg & parkeerproblemen bij supermarkten.

Waarom zijn flitsbezorgers niet duurzaam?

Natuurlijk kun je ook vraagtekens zetten bij de claim dat snelle supermarkt bezorgers duurzaam zijn. Want zou het niet veel beter zijn om 1 grote supermarkt te hebben, in plaats van meerdere kleinere hubs in de stad? Die allemaal stroom verbruiken (koelkasten, vriezers, verlichting etc). Tevens moeten deze hubs allemaal apart bevoorraad worden door vrachtwagens vol met boodschappen. En zijn die accu’s van die e-bikes wel echt zo duurzaam? En hoe zit het met al dat afval? Zelf voor de meest kleine bestellingen worden al tasjes meegegeven. Daarnaast is het wellicht zo dat het gemak en de prijs ervoor zorgt dat je telkens kleine bestellingen doet in plaats van 1 grote bestelling.

  1. Los verpakkingsmateriaal per bestelling (tasjes etc).
  2. Stroomverbruik en huisvesting (Hubs) van de flitsbezorgers.
  3. Elke lokatie wordt apart bevoorraad.
  4. E-bikes moeten worden opgeladen en kennen een hoge afschrijving.
  5. Je besteld misschien vaker dan nodig is.

Samenvatting duurzaamheid

Wij zijn er zelf nog niet helemaal uit of deze flitbezorging nu echt duurzamer is dan een normale supermarkt bezorgservice. Het is uiteraard altijd beter voor het milieu om zelf op je fiets richting de supermarkt te gaan. In vergelijking met de regulier supermarkt bezorging (auto’s en busjes) willen flitsbezorgers het in de uitvoeren wel op het gebied van duurzaamheid. Wanneer we echter naar het gehele plaatje kijken en wat uitzoomen is de vraag of dat voordeel blijft bestaan. Het succes van het standaar supermarkt businessmodel is natuurlijk schaalgrootte. Zowel in prijs als in impact op het milieu. De tijd zal het leren hoe klimaatvriendelijk of klimaatneutraal flitsbezorging gaat worden.